Strona w przebudowie. Sklep zawieszony.

Rodzaje karm dla psów

Karma musi dostarczać psiakom odpowiednią dawkę energii oraz wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze, a jednocześnie być smaczna i wygodna do podawania. Jakość serwowanego czworonogowi pożywienia decyduje bowiem nie tylko o ich zdrowiu, ale wpływa nawet na samopoczucie czy kondycję ich sierści. Zarówno przyszli, jak i obecni właściciele pupili powinni zdawać sobie sprawę z tego, że na rynku dostępne są różne rodzaje karm dla psów. Podziału można dokonać na podstawie różnych kryteriów, choć za najbardziej podstawowy uznaje się ten związany z konsystencją pokarmu, a co za tym idzie – procentowej zawartości wody. Z tego względu gotowe karmy dla zwierząt są produkowane w trzech najczęściej spotykanych formach: karmy suche, półwilgotne i mokre.

Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje karm dla psów?

  • Karmy suche

Bazą dla psiej diety coraz częściej stają się karmy suche, do których zalicza się granulaty oraz karmy ekstrudowane zawierające przeciętnie do 10% wody. Co ważne, tak niska wilgotność znacząco ogranicza ryzyko rozwoju czynników wywołujących infekcje (w tym bakterii i pleśni). Z tego powodu do karmy praktycznie nie trzeba dodawać konserwantów, a co za tym idzie – jest ona zdrowsza. Karma sucha dostarcza zwierzęciu około 350-380 kcal na 100 g produktu, dlatego jest określana mianem pokarmu wysokoenergetycznego.

  • Karmy półwilgotne

Zasadnicza różnica między karmami suchymi i półwilgotnymi wiąże się ze skróceniem etapu suszenia podczas produkcji – dzięki temu granulki charakteryzują się większą wilgotnością, zwykle w zakresie 15-20%. Karma ta jest dobrą alternatywą w kontekście żywienia czworonogów, które mają problem z gryzieniem twardych krokietów. Jednocześnie należy pamiętać, że posiłki złożone z karmy o wyższej wilgotności wymagają nieco większych dawek niż w przypadku karm suchych.

  • Karmy wilgotne/mokre

Wysoka zawartość wody – około 70-80% – oraz receptura opierająca się przede wszystkim na składnikach pochodzenia zwierzęcego (rzadziej roślinnego) to główne cechy wyróżniające karmy mokre. Najczęściej występują w formie pasztetów, kawałków w sosie bądź kawałków zatopionych w galarecie dostępnych w puszkach, saszetkach i batonach. Karmy mokre są doskonałym sposobem na urozmaicenie diety czworonożnego pupila, a przy okazji mogą być wykorzystane np. do ukrycia podawanych zwierzęciu leków.